Warsztaty „Żywność w kontekście edukacji globalnej”

arton1181-2c096Odbędzie się w dn. 2-3.04.2016 r. Jeżeli interesuje Cię edukacja globalna i szukasz tematów, które mogłyby zainteresować młodzież – przyjdź na warsztaty „Żywność w kontekście edukacji globalnej”. Jemy codziennie, każda i każda z nas. Programy telewizyjne i blogi na temat jedzenia są oglądane, czytane przez miliony osób. Co ma wspólnego batonik ze zmianami klimatu? Kto płaci za tanie mięso w Twoim supermarkecie? Dlaczego potrzebujemy alternatywnych systemów żywnościowych?

Bądź częścią zmiany z każdym kęsem!

Polska Zielona Sieć oraz Fundacja Otwarty Plan zapraszają na warsztaty poświęcone tematyce zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności w kontekście edukacji globalnej.

Warsztaty odbędą się w ramach kampanii „Jedz lokalnie, myśl globalnie. Od szkolnych ogródków do zrównoważonych systemów żywnościowych”, skierowanej do szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych.

Celem warsztatów jest:

  • pogłębienie wiedzy na temat wyzwań związanych z produkcją i konsumpcją żywności, ekologicznym stylem życia oraz zrównoważonymi systemami żywnościowymi,
  • pogłębienie rozumienia pojęcia edukacji globalnej i jej zastosowań w edukacji formalnej,
  • przygotowanie do przeprowadzania zajęć z zakresu tematyki żywnościowej i edukacji globalnej.

Warsztaty skierowane są do:

  • nauczycielek/nauczycieli, edukatorek/edukatorów uczestniczących w kampanii lub chcących się w nią zaangażować,
  • studentek/studentów kierunków pedagogicznych.

Termin: 2-3 kwietnia 2016 r. Miejsce: Centrum Partnerstwa Społecznego DIALOG ul. Limanowskiego 23 Warszawa

Więcej o kampanii: Od szkolnych ogrodów do zrównoważonych systemów żywnościowych

Zgłoszenia i informacje:

  • Paweł Stankiewicz, pawelstankiewicz@zielonasiec.pl
  • Emilia Ślimko, emilia@zielonasiec.pl

Liczba miejsc ograniczona. Zgłoszenia przyjmujemy do 31.03.2016 r. Koszty warsztatów pokrywa organizator – Polska Zielona Sieć. Zapraszamy szczególnie osoby z Warszawy i okolic.

PROGRAM WARSZTATÓW

>>>>>>> Sobota 02.04.2016

cz.1. Alternatywne systemy żywnościowe

8.30 – 10.00 Zrównoważona produkcja i konsumpcja żywności oraz ekologiczny styl życia z perspektywy permakultury. Prowadzenie: Beniamin Lazar (nauczyciel i promotor permakultury, ogrodnik Krakowskiego Ogrodu Społecznego)

10.15 – 11.15 Rolnictwo Wspierane przez Społeczność (RWS) – przykład współpracy między rolnikami i konsumentami żywności. Prowadzenie: Julia Olszewska (animatorka ruchu RWS w Polsce, współautorka “Przewodnika RWS”)

11.15 – 12.30 Kooperatywy spożywcze – idea i funkcjonowanie. Prowadzenie: Wojtek Mejor (Kooperatywa DOBRZE, trener Kolektywu Trenerskiego DOBRZE, do potwierdzenia)

12.30 – 13.30 Obiad

cz. 2. Edukacja globalna

13.30 – 15.30 Jak uczyć, mówić i pisać o większości świata? – prezentacja „Kodeksu obrazów i wiadomości nt. globalnego Południa”. Prowadzenie: Marta Gontarska (Instytut Globalnej Odpowiedzialności, trenerka edukacji globalnej)

15.45 – 17.15 Warsztat dot. krytycznego podejścia do edukacji globalnej. Prowadzenie: Magdalena Klarenbach (Polska Zielona Sieć, Fundacja Otwarty Plan)

17.30 – 19.00 Warsztat pracy edukatora/ki edukacji globalnej. Prowadzenie: Magdalena Klarenbach, Emilia Ślimko (Polska Zielona Sieć, Fundacja Otwarty Plan)

19.00 – 20.00 Kolacja

>>>>>>> Niedziela 03.04.2016

cz. 2 Edukacja globalna

8.30 – 10.00 Podstawy treningu antydyskryminacyjnego w edukacji globalnej. Prowadzenie: Elżbieta Kielak (Towarzystwo Edukacji Antydyskryminacyjnej)

cz.3. Działania w kampanii “„Jedz lokalnie, myśl globalnie. Od szkolnych ogródków do zrównoważonych systemów żywnościowych”

10.15 – 12.00 Opracowywanie strategii zaangażowania szkół w kampanię. Prowadzenie: zespół kampanii

12.00 – 13.00 Harmonogram działań w projekcie 2016/2017 Prowadzenie: Paweł Stankiewicz (koordynator projektu Polska Zielona Sieć)

13.00 – 14.00 Obiad dla wszystkich uczestników/uczestniczek warsztatów

fot. cittadellaltraeconomia.org


Drukuj Drukuj